Lotta Olsson Yoga instruktör

lottayoga för mig

För ca 15år sen introducerades jag till yogan på ett träningsevent för instruktörer. Det var inte direkt kärlek vid första ögonkastet och ska jag vara helt ärlig skulle det dröja många gånger på yogamattan innan jag började ”uppskatta”  yogaträningen.
I yogan stöter vi på många olika rörelser som är nya för många av oss och som sällan finns med i vardagens aktiviteter. I yogans första handbok ”Yoga Sutra” beskrivs en asana (yogaposition) som en bekväm och stabil kroppsposition. Inget av det upplevde jag i början av min yogapracitce, utan snarare frustration, instabilitet, stelhet och väldigt obekvämt, tills vi kom till avslappningen. Efter några gångers yogaträning började jag gilla avslappningen efter allt jobb på yogamattan. Känslan efter en yogaklass. En känsla av lugn, stillhet och känsla av nöjdhet. Det var den känslan som fick mig att återvända till yogamattan gång på gång, och efter hand lärde jag mig uppskatta mötet med mig själv på mattan. Yogan bjuder in att möta oss själva där vi är nu, att bli medveten om vilka tankar som fyller mitt sinne, hur jag reagerar när det är obekvämt, när jag möter motstånd, när jag provar något nytt..

Idag är yogan en del av min livsstil. Ett tillfälle att landa i nuet och bli medveten om hur jag mår egentligen, i både kropp och sinne. På yogamattan tränar jag för vara i form för livet. När jag var 13år fick jag en korsbandsskada. Som 13-åring hade jag en fart och det var full fart framåt. Knäskadan stoppade mig ett tag men sen var det full fart igen. 15år av att inte lyssna på min kropp loch sju operationer senare hade jag två skadade knän, ett sargat ego och tappat hoppet om att någonsin kunna åka skidor igen. Lite bitter på livet var jag nog också. Strax därefter hittade yogan mig igen och denna gången valde jag att gå en helgkurs. Därefter blev det ytterligare en utbildning och ytterligare en kurs och så fortsatte det. Jag var ”hooked” .

Yogaträningen hjälper mig att göra smartare val för att bygga en hållbar kropp och ett glatt sinne, som både är flexibelt och stabilt. Jag kan behålla lugnet även om det är kaos i omgivningen. Ett sätt för mig att kunna släppa det som ej gynnar mig och min utveckling framåt och lägga energi och fokus på det som stärker mig som människa, både mentalt och fysiskt. Medvetenhet som öppnar upp för nya perspektiv och insikter, utveckling…

I mina klasser blandar jag med grundande teknik i positionerna med lekfulla utmaningar för att alla ska få möjlighet att utmanas på sin nivå. Seriositet med glädje. Teknik med flöde. Styrka med rörlighet. Motstånd med lätthet. Obekvämt med bekvämt .
Genom att jobba igenom det vi upplever som motstånd utvecklas vi både fysiskt och mentalt och kommer i form för livet utanför mattan.

Citat som inspirerar mig i vardagen är
If you take care of you for me I will take care of me for you, Namaste